Despre Black Friday

Black Friday, in traducere mot a mot Vinerea Neagra, cunoscuta si drept Sarbatoarea Reducerilor, este ziua perioada in care magazinele online sau cele din retailul clasic ofera clientilor cele mai mari reduceri din an. 

Istoria Black Friday

In Statele Unite ale Americii, locul de unde a inceput totul, Black Friday este vinerea ce urmeaza sarbatorii federale Thanksgiving Day (nu stiu cum se poate traduce corect in limba romana), deci pica intre 23 si 29 noiembrie.

Originile numelui se regasesc undeva pe la inceputurile anilor 50. Dupa sarbatorirea Thanksgiving Day, multi muncitori lipseau de la munca sub pretextul ca sunt bolnavi si atunci industriasii au numit aceasta zi “vinerea neagra”. Multi spun ca pe vremea aceia “black friday” era a doua boala ca raspandire dupa ciuma bubonica.

In anii 60, politistii din Philadelphia foloseau termenul “black friday” pentru a descrie multimea de cumparatori ce formau cozi interminabile la intrarile in magazine si pentru a descrie aglomeratia din centrul orasului. De altfel, se pare ca Philadelphia a fost primul loc unde Black Friday a fost Sarbatoarea Reducerilor.

La sfarsitul anilor 70, termenul black friday a mai pierdut din conotatiile negative. Comerciantii se bucura de prima perioada pe plus din noul an fiscal si negrul reprezinta  iesirea de pe rosu (pierderi), stiti voi, ca la turometrul masinii, cat timp esti pe nergru e bine, mai poti accelera.

Astazi, Black Friday este sarbatoarea reducerilor in magazinele din retailul clasic in Statele Unite, iar, in mod traditional, ea este urmata de Cyber Monday, sarbatoarea reducerilor din mediul online. 

Black Friday in Romania

emag-black-friday

Desi unele magazine online spun ca au organizat campanii de black friday inca de la inceputul anilor 2000, eu consider ca Black Friday de romania a inceput o data cu campania emag.ro din 2011. Trebuie mentionat ca sarbatoarea online-ului Cyber Monday nu a fost preluata de online-ul romanesc, cele doua evenimente fiind contopite: si retailerii clasici si cei online sarbatoresc Vinerea Neagra.

In 2012,  campania de Black Friday a fost cu siguranta cea mai reusita campanie din istoria eCommerce-ului din Romania, chiar si din istoria online-ului romanesc. Atunci, startul campaniei s-a dat vineri, 23 noiembrie 2012 la ora 00:00. In prima ora de reduceri, majoritatea magazinelor online din romania au fost picate. Neavand experienta in organizarea evenimentelor de o asemenea anvergura, adminii de retea nu au setat corect infrastructura de servere si sistemele au cedat. Ulterior au urmat alte 2 hopuri intre orele 05:30 si 07:30 AM, cand cumparatorii s-au trezit sa mearga la serviciu si 8:30 – 09:30 AM, cand au ajuns.

Per total, toate magazinele inscrise in aceasta cursa a reducerilor si-au epuizat stocurile. Unele magazine online au suplimentat stocurile, dar, chiar si asa, acestea s-au dovedit  a fi prea mici pentru a acoperi cererea.  

Black friday in 2012 nu a fost chiar o zi a reducerilor, in marea majoritate a cazurilor a fost un weekend al reducerilor. Unele magazine au inceput mai devreme si in 2012 pornind campania de miercuri sau joi, iar altele au prelungit campania pana la 7 zile(Black Week).

Anul 2013 se anunta a fi unul foarte promitator, atat pentru retaileri cat si pentru cumparatori. Majoritatea magazinelor si-au facut stocuri mari, au negociat reduceri mari cu furnizorii si si-au asigurat infrastructura de servere necesara pentru a face fata cu brio campaniei BF 2013.  Multe magazine online au organizat campanii de testare a serverelor, campanii in care au oferit clientilor reduceri similare celor de BF.

Desi oficial Black Friday 2013 este  pe 29 noiembrie, multe magazine online vor porni campania pe 22 noiembrie. Exemple: emag.ro, f64.ro, evomag.ro

In articolele urmatore: Lista magazine online participante in Black Friday 2013, Top 3 strategii de BF pentru Magazinele Online, Ghidul cumparatorului de Black Friday

 

Written by Ionut Vlad Iordache

Sunt un om pasionat de web si mai ales de eCommerce. Evolutia de la programator la om dedicat eCommerce-ului am simtit-o ca pe un fenomen normal, data fiind inclinatia mea spre bussiness. Sunt pasionat de sport, bicicleta, munte si calatorii.

This article has 3 comments

 1. Ochiul babei Reply

  Hm, furat startul? Ce cunoscut pare…Se face ceva cinstit in tara asta? Stiu ca la comert,e ca in zicala aia cu “larazboi, ca la razboi” dar unde e concurenta loiala atunci? Ma rog, asta ar fi alta discutie decat subiectul tau.

  Eu una astept ghidul cumaparatorului de BF. Grabeste-te cu el daca in curand incepe cursa:)

  Felicitari pentru blogul nou si cat mai multi cititori!

  • Ionut Vlad Iordache Reply

   Asta cu furatul startului e o lama cu doua taisuri. Gandeste-te numai la cate retururi poti primi datorita faptului ca clientii tai au vazut acelasi produs la concurenta la o oferta mai buna.

   Multumesc pentru urari :-)

 2. Pingback: Inlocuirea unui HDD cu un SSD | Ionut Iordache • e-Commerce enthusiast

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *